Hpv Virüsü Nedir?

Hangi hastalıklara sebep olur?


HPV virüsü rahim ağzı, vajina, penis, anüs, ağız boşluğu kanserlerine sebep olabilen ve genital siğiller yapabilen bir virüstür.
100'ün üzerinde tipi vardır ve 13 tanesi rahimağzı kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Kanserlerde en çok öne çıkan tipleri tip 16 ve 18 dir. İlişkili kanserlerin f sından bu iki tip sorumludur, tip 31-33-45-52-58  de inden sorumludur. Genital siğillerin ise ? ı tip 6 ve 11 sorumludur.  HPV aşısı bu durumların ortaya çıkma riskini büyük oranda azaltır. Amerika'daki Hastalıkları koruma ve Önleme Merkezi ( CDS) ve Amerikan Kadın doğumcu ve jinekologlar koleji ( ACOG)  kız ve erkek çocuklarına bu aşının rutin olarak uygulanmasını önermektedir.
 
HPV aşısının hedef kitlesi kimlerdir?
 
İdeal hedef kitlesi 11-12 yaşındaki kız ve erkek çocuklarıdır. Eğer bu dönemde aşılama olmadıysa, 26 yaşına kadar aşılanması önerilmektedir.Aşılama öncesi HPV testi yaptırmaya gerek yoktur, eğer yapılmış ve sonuç pozitif çıkmış bile olsa aşılama yine de önerilmektedir.
 
Aşının faydaları nelerdir?
 
ABD de yıllık düzenli smear taramasına rağmen halen yılda 12000 den fazla kadın rahimağzı kanseri tanısı almakta ve 4000 kadın hastalıktan ölmektedir. HPV aşısı genital siğil ve anogenital kanserlerin sıklığını ciddi olarak düşürmektedir, ilaveten ağızboşuğu kanserleri riskini de azaltmaktadır. Aneneden bebeğe doğum esnasında geçme riskini azaltarak, yenidoğan bebeklerde ağız boşluğunda virüse bağlı enfeksiyon gelişme ihtimalini de düşürmektedir .
 
Aşılar nasıl ve ne zaman yapılır?
 
Amerikan İlaç ve Gıda Daires ( FDA) 3 çeşit HPV aşısını kullanımını ve  HPV üzerine etkinliğini onaylamıştır. 3 aşı da 3 doz olarak 0, 1-2, 6. aylarda yapılmaktadır. Aşının etkinliğinin ne kadar sürdüğüne dair henüz net bir sonuç olmamakla beraber, bu konudaki çalışmalar devam etmektedir, şu an için rapel doz önerilmemektedir. Eğer 2. veya 3. dozda gecikme olursa, seriye baştan başlamaya gerek yoktur.

Amerikan Aşılama Pratikleri Tavsiye Komitesi ( ACIP), 11-12 yaşlarındaki tüm kız ve erkek çocuklara rutin aşılama önermektedir. 9-26 yaş aralığındaki tüm kız ve erkek çocouklarına aşılama tavsiye edilmektedir. Erken yaşlarda aşılama daha çok önerilmektedir, ideal olarak cinsel ilişki başlamadan yapılması aşının etkinliğini arttırmaktadır.
 
Cinsel ilişkiye girmiş olmak aşılamaya engel mi?
 
HPV ile karşılaşmış olmak veya cinsel ilişkinin başlamış olması aşılama için engel değildir. Aşılama bu durumlarda daha az etkin olsa da yine de faydalı olacaktır ve önerilmektedir, HPV testi pozitifliğinde bile tavsiye edilmektedir, o yüzden de aşılama öncesi rutin HPV testi yaptırmaya gerek yoktur.
 
Aşılar güvenli midir?
 
Aşıların güvenliğine dair yapılan geniş çaplı araştrımalarda aşılamaya bağlı ciddi bir yan etki rapor edilmemiştir.. Enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme olabilmekle beraber, bu durum geçicidir ve endişeye gerek olmaz. Fakat her ilaç ve aşıda olduğu gibi çok nadiren hayatı tehdit edici alerjiler aşının herhangibir bileşenine karşı gelişebilir, o yüzden özellikle mantar başta olmak üzere ciddi alerjik reaksiyon öyküsü olan hastalar dikkatle değerlendirilmelidir. Onun dışında başka bir süregelen hastalığı olan bireylere de hastalıkları iyileşene kadar aşılama yapılmamalıdır.
 
 Gebelikte aşı yapılabilir mi?
 
Gebelikte aşılama önerilmemektedir. Eğer gebelikten evvel aşılama başladıysa bile, kalan diğer dozlar gebelik sona erdikten sonra yapılmalıdır. Emzirme sırasında aşılama yapılabilir, çünü HPV inaktif bir aşıdır ve emzirme sırasında güvenlidir.

HIV hastarında, organ nakli yapılmış hastalarda da aşılama yapılabilir, fakat bağışıklık sistemi baskılanmış olduğu için etkinliği daha düşüktür.

  • Kategori :
  • Genel
  • 373
  •  
Yorumlar
    Henüz Yorum Eklenmedi.
Tüm Bloglar
www.jinekologburada.com © 2019 - Doktor bul ve randevu al.
İş bu sayfada yer alan yorumlar, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı emri, talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili hasta tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır.
×